Pensioen en economische ontwikkelingen

[Beeldtitel]
Pensioen en economische ontwikkelingen
Pensioenduidelijkheid.nl

[voice-over]
Als het goed of slecht gaat met de economie, wat betekent dat dan voor uw pensioen? 
Pensioenen zijn afhankelijk van economische ontwikkelingen. Hoe beter die ontwikkelingen, hoe hoger uw pensioen kan worden. 

De afgelopen twintig jaar is het steeds beter gegaan met onze  economie. Ook in de komende 30 jaar verwachten we dat de economie zal groeien. Dit is goed nieuws voor de pensioenen – beleggingen leveren op de lange termijn meer op en al onze pensioeneuro’s worden meer waard. En u kunt dus meer pensioen per maand krijgen. Maar het kan ook een periode slechter gaan met de economie. Om te voorkomen dat daardoor de pensioenen tijdelijk te veel omlaag gaan, zijn er extra regels.

Als eerst: als u bijna met pensioen gaat of al bent, dan wilt u meer zeker zijn van uw verwachte pensioen per maand. Daarom wordt voor u met minder risico belegd. Dan beweegt uw verwachte pensioen steeds minder naarmate u ouder wordt. Bent u jong? Dan kunt u meer risico dragen want er kan langer met uw pensioen worden belegd. Wanneer er meer risico wordt genomen met uw pensioen, is er ook meer kans op een hoger pensioen. En als het tegenzit in de economie, is er nog voldoende tijd om dat op te vangen voor u met pensioen gaat. Ten tweede: de pensioenuitvoerder mag het omhoog en omlaag gaan van pensioenen spreiden in de tijd. En daardoor blijft de hoogte van het pensioen stabieler. Werkgevers en werknemers maken hierover afspraken. 
Tot slot: afhankelijk van uw pensioenregeling wordt er een buffer aangehouden voor financiële tegenvallers, bijvoorbeeld als beleggingsresultaten tijdelijk tegenvallen.
De buffer kan gebruikt worden om de pensioenen aan te vullen. De werkgevers en werknemers maken afspraken over hoe hoog de buffer is en hoe die precies wordt gebruikt.

Met deze regels wordt er goed voor uw pensioen gezorgd. Op www.mijnpensioenoverzicht.nl kunt u zien waar u pensioen heeft opgebouwd en wat uw verwachte pensioen is.

[Eindleader]
pensioenduidelijkheid.nl

Deze informatie wordt u aangeboden door vakbonden, werkgeversorganisaties, pensioenuitvoerders en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.