Wat kunt u verwachten als u pensioen gaat ontvangen?

[Beeldtitel]
Wat kunt u verwachten als u pensioen gaat ontvangen?

[Voice-over]
Veel mensen leggen samen met hun werkgever geld in voor hun pensioen. 
Wat kunt u verwachten, als u pensioen gaat ontvangen? Pensioenen zijn afhankelijk van economische ontwikkelingen. Hoe beter die ontwikkelingen, hoe hoger uw pensioen kan worden. 
Uw pensioenuitvoerder maakt berekeningen over uw verwachte pensioen als u tot uw pensioenleeftijd doorwerkt in uw huidige baan en ook als u nú stopt met werken. De uitkomst kunt u zien als u inlogt op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Wat ziet u daar precies? U ziet drie bedragen. Deze bedragen worden met behulp van een voorgeschreven rekenwijze berekend door uw pensioenuitvoerder. Er wordt bij deze bedragen rekening gehouden met de toekomstige stijging van de prijzen. De bedragen worden elk jaar, en soms elk kwartaal, opnieuw berekend. Eerst het middelste bedrag bovenin. De verwachting is dat uw pensioen in de buurt van dat bedrag uitkomt. Daarnaast ziet u nog twee bedragen: een hoog en een laag bedrag.  

Deze geven aan waartussen uw pensioen naar verwachting zal uit- komen. De kans dat uw pensioen uitkomt tussen het hoge en lage bedrag, is 90%. Bij het hoogste bedrag zit alles economisch mee. Er is een kleine kans dat u nog hóger dan dit bedrag uitkomt. Die kans is 5%. Bij het lage bedrag zit alles economisch tegen. Ook hier is er nog een mogelijkheid dat u lager dan dit bedrag uitkomt. Die kans is ook 5%. Onder de pijlen staat ook een bedrag. Dit is het bedrag dat u naar verwachting krijgt vanaf uw pensioendatum als u nú stopt met werken en verder geen pensioen meer opbouwt in deze pensioenregeling.

Hoe ouder u bent, hoe dichter de bedragen bij elkaar komen te liggen. Dat komt doordat uw pensioenleeftijd steeds dichterbij komt. Op kortere termijn zijn de economische ontwikkelingen beter in te schatten – en dus ook waarop uw pensioen uitkomt.
Waar uw pensioen per maand precies op uitkomt hangt af van de financiële positie van uw pensioenfonds en van economische ontwikkelingen in de komende jaren: hoeveel leveren de beleggingen van de pensioenuitvoerder op, hoeveel stijgen de prijzen en hoe hoog is de rente?
Let op: Uw pensioenuitvoerder houdt bij het berekenen van de bedragen geen rekening met veranderingen in uw persoonlijke omstandigheden, zoals een verandering van baan of zaken als samenwonen of scheiden. Die zijn vaak wel van invloed op uw pensioen.

Wat kunt u nu doen?
Log in en bekijk uw bedragen op www.mijnpensioenoverzicht.nl.
Bekijk of hier alle pensioenen staan die u heeft opgebouwd bij uw werkgevers. 
Controleer uw persoonlijke gegevens.
Vergelijk uw verwachte pensioen met uw huidige uitgaven en inkomen om te zien of u straks genoeg pensioen per maand krijgt. Of vul de Pensioen-schijf-van-vijf in via www.Nibud.nl.
Wilt u zich nog beter voorbereiden op uw pensioen? Dan kunt u contact opnemen met uw pensioenuitvoerder of met een financieel adviseur.

[Eindleader]
Pensioenduidelijkheid.nl

Deze informatie wordt u aangeboden door vakbonden, werkgeversorganisaties, pensioenuitvoerders en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.