Wat betekenen de veranderingen voor mij?
Hieronder staan de antwoorden op uw vragen over het nieuwe pensioen op een rij.
Het nieuwe pensioen
Hoeveel pensioen u krijgt, hangt af van uw situatie. Uw pensioen bestaat uit drie onderdelen: een basispensioen van de overheid (AOW), pensioen dat u op heeft gebouwd via uw werkgever (aanvullend pensioen) en geld dat u zelf opzij heeft gezet.
De hoogte van de AOW hangt onder andere af van of u alleen woont of niet. Hoeveel AOW u straks krijgt, kunt u opzoeken op de website van de SVB (Sociale Verzekeringsbank).
Hoeveel pensioen u via uw werkgever heeft opgebouwd, hangt onder andere af van:
- hoeveel uur u werkt;
- hoe hoog uw salaris is;
- hoeveel premie u en uw werkgever inleggen;
- wanneer u stopt met werken;
- hoe de inleg in uw pensioen groeit door de beleggingen.
Op mijnpensioenoverzicht.nl kunt u bekijken hoeveel pensioen u tot nu toe heeft opgebouwd via uw werkgever.
Wat de nieuwe pensioenregels voor u persoonlijk gaan betekenen, wordt de komende tijd bekend. Hoe en wanneer u overgaat naar de nieuwe pensioenregels hangt af van het type pensioenuitvoerder dat u heeft. En wat de planning van uw pensioenuitvoerder is. Uw pensioenuitvoerder vertelt u hier meer over.
Uw werkgever of pensioenuitvoerder vertelt u hier meer over. Op uiterlijk 1 januari 2028 moet het pensioen via uw werkgever voldoen aan de nieuwe regels. De nieuwe Pensioenwet geldt sinds 1 juli 2023. Het duurt enkele jaren om alles goed te regelen. Dit doet de pensioenuitvoerder met werkgevers en werknemers. Vaak gebeurt dit met een kleine groep mensen die spreken namens alle werknemers, zoals een vakbond of een ondernemingsraad.
Met de nieuwe regels bouwt iedereen pensioen op via een premieregeling. Dit is een manier van pensioen opbouwen waarbij vaststaat hoeveel u en uw werkgever elke maand in uw pensioen inleggen. Dit bedrag is een afspraak tussen werkgevers en vertegenwoordigers van werknemers, zoals een vakbond of een ondernemingsraad. Als werknemer ziet u duidelijk hoeveel u inlegt en hoe het bedrag groeit. Dit is het kapitaal voor uw eigen pensioen. Wanneer u met pensioen gaat, krijgt u elke maand pensioen gebaseerd op dit kapitaal. Uw hele leven lang.
De nieuwe regels gelden voor het pensioen dat u in de toekomst opbouwt. Werkgevers en werknemers kunnen afspreken dat het pensioen dat u al heeft opgebouwd ook onder de nieuwe regels valt. Dit opgebouwde pensioen wordt dan omgerekend naar een kapitaal voor uw pensioen in de nieuwe regeling.
U hoeft niets te regelen. U krijgt vanzelf bericht van uw werkgever of van uw pensioenuitvoerder. U ontvangt informatie via e-mail of de post. Zorg daarom dat uw pensioenuitvoerder de juiste contactgegevens heeft. Bij de online omgeving van uw pensioenuitvoerder, kunt u controleren welke gegevens van u bekend zijn. Als u niet weet wie uw pensioenuitvoerder is, dan kunt u dat bekijken op mijnpensioenoverzicht.nl. U kunt het ook vragen aan uw werkgever.
U kunt straks niet zelf beslissen over uw werkgeverspensioen. We blijven pensioen met elkaar opbouwen en de risico’s samen delen. Wel kunt u nog steeds eerder of later stoppen met werken. Ook met de nieuwe pensioenregels. Ga met uw werkgever of pensioenuitvoerder hierover in gesprek. Zo weet u wat er mogelijk is en wat dit betekent voor het maandelijkse pensioen dat u later krijgt.
Nee, dat kan niet. Het pensioen dat u heeft opgebouwd (uw pensioenkapitaal) is bedoeld voor een levenslang pensioen voor u. Zolang u leeft, krijgt u elke maand pensioen gebaseerd op dit pensioenkapitaal. Dit regelt uw pensioenuitvoerder. Dit is een verzekeraar, pensioenfonds of een premiepensioeninstelling (PPI). Op mijnpensioenoverzicht.nl staat wie uw pensioenuitvoerder is.
Nee, daar kunt u niet zelf voor kiezen. Werkgevers en de vertegenwoordiging van werknemers beslissen samen of uw pensioen meegaat met de nieuwe regels. Deze keuze geldt dan voor iedereen.
Wat genoeg pensioen is, verschilt per persoon. Op mijnpensioenoverzicht.nl kunt u bekijken hoeveel pensioen u tot nu toe heeft opgebouwd via uw werkgever(s). En hoeveel AOW u straks krijgt. U ziet ook wat u naar verwachting krijgt als u met pensioen gaat.
Het Nibud heeft een handige tool: de rekentool Pensioenschijf-van-vijf. Deze geeft inzicht in uw inkomen en uitgaven na uw pensioen.
Naast de AOW en het pensioen via uw werkgever, kunt u zelf voor extra pensioen zorgen. Bijvoorbeeld met een lijfrenteverzekering of door te sparen. Ook zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) en andere ondernemers kunnen ervoor kiezen om zo pensioen op te bouwen. Met de nieuwe regels krijgen zij meer mogelijkheden om dit te doen.
Iedereen die voor zijn AOW-leeftijd in Nederland woont of werkt heeft recht op AOW. Dat is het basispensioen van de overheid. Zodra u uw AOW-leeftijd bereikt, krijgt u dit elke maand van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Tot en met 2027 is de AOW-leeftijd vastgesteld op 67 jaar. Op de website van de SVB kunt u uw eigen AOW-leeftijd opzoeken.
De AOW gaat altijd in op het moment dat u de AOW-leeftijd bereikt. Stopt u vóór de AOW-leeftijd met werken? Dan krijgt u nog geen AOW. Werkt u door tot na de AOW-leeftijd? Dan krijgt u naast uw salaris ook al AOW.
Heeft u pensioen opgebouwd via uw werkgever? Dan staat de leeftijd waarop u dit pensioen kan krijgen in de afspraken over uw pensioen. Maar u kunt het ook eerder of later laten ingaan. Bijvoorbeeld als u eerder wilt stoppen met werken of juist wilt doorwerken. Dit hoeft niet op hetzelfde moment te zijn als waarop u AOW gaat ontvangen. Welke mogelijkheden er zijn, kunt u bespreken met uw werkgever of uw pensioenuitvoerder.
Meer informatie
Heeft u een vraag over de nieuwe regels voor pensioen? Neem dan contact op met uw werkgever of uw pensioenuitvoerder. Dit is een verzekeraar, pensioenfonds of een premiepensioeninstelling (PPI). Weet u niet wie u pensioenuitvoerder is? Op mijnpensioenoverzicht.nl staat wie uw pensioenuitvoerder is.
De sociale partners maken namens u afspraken met uw (vroegere) werkgever(s) over uw nieuwe pensioen. Dit zijn bijvoorbeeld vakbond(en), de personeelsvertegenwoordiging, de ondernemingsraad, de vereniging van oud-deelnemers (mensen die pensioen opgebouwd hebben maar nu ergens anders werken) en/ of de vereniging van gepensioneerden. Zij houden iedereen die bij hen is aangesloten op de hoogte van de onderhandelingen en de afspraken die zij maken. En zorgen ervoor dat uw belangen meegenomen worden in de afspraken. Heeft u ideeën over het nieuwe pensioen, kunt u contact met hen opnemen.
Vraag bij uw pensioenuitvoerder wie er namens u meedenken over de invoering van de nieuwe regels.
Op mijnpensioenoverzicht.nl vindt u informatie over uw verwachte pensioen. U ziet hier uw AOW, hoeveel pensioen u heeft opgebouwd en bij welke pensioenuitvoerder u zit. Verder ziet u het pensioen dat u bij uw eerdere werkgevers opgebouwd heeft. Ook ziet u wat uw partner en kinderen kunnen verwachten als u overlijdt.
Op de website van de Sociale Verzekeringsbank vindt u een overzicht van de AOW-leeftijden en de hoogte van de AOW.
Kijk voor meer informatie over uw pensioen op uw persoonlijke webpagina van uw pensioenuitvoerder. Op mijnpensioenoverzicht.nl staat wie dat is. U kunt het ook vragen aan uw werkgever.
Heeft u een klacht over uw pensioen? Neem dan altijd eerst contact op met uw pensioenuitvoerder. Komt u er samen niet uit? Dan spreken we van een geschil. Een geschil kunt u kosteloos voorleggen aan een onafhankelijke geschilleninstantie.
Als u een geschil heeft met een pensioenfonds is dat de Geschilleninstantie Pensioenfondsen (GIP). Als u een geschil heeft met een verzekeraar of PPI is dat het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid).
U kunt er ook altijd voor kiezen om uw geschil voor te leggen aan de rechter. Hier zijn wel kosten aan verbonden.
Dat kan niet. De werkgevers en werknemers bepalen samen of het pensioen dat u al heeft opgebouwd bij een pensioenfonds wordt omgezet naar een pensioen volgens de nieuwe regels. Iedereen die pensioen heeft opgebouwd bij dat pensioenfonds, gaat verder pensioen opbouwen volgens de nieuwe regels. Dat is zo vastgelegd in de wet.
Uw situatie
Ja, ook voor jongeren is er straks pensioen. Iedereen die in Nederland woont of werkt heeft recht op AOW. Dit is een basispensioen van de overheid. Veel Nederlanders leggen daarnaast ook samen met hun werkgever geld in voor hun pensioen. Dit is je eigen pensioenkapitaal. Als je met pensioen gaat, krijg je naast AOW ook elke maand pensioen gebaseerd op jouw pensioenkapitaal. Dit pensioen krijg je zolang je leeft, hoe oud je ook wordt.
Op mijnpensioenoverzicht.nl zie je hoeveel pensioen je tot nu toe hebt opgebouwd via je werkgever(s). En je ziet een verwachting van hoeveel pensioen je later per maand krijgt.
Bij de nieuwe regels voor pensioen leggen alle werknemers hetzelfde percentage van het salaris in. Deze inleg noemen we premie. Uw pensioenuitvoerder belegt deze premie net zoals in het huidige pensioenstelsel het geval is. Zo kan de premie meer waard. Hoe jonger u bent, hoe langer de premie de kans heeft om meer waard te worden.
Bouwt u pensioen op bij een pensioenfonds? Dan kregen jongere werknemers volgens de oude pensioenregels evenveel pensioen voor hun inleg als ouderen. Maar de euro van een jongere heeft meer tijd om meer waard te worden tot het pensioen ingaat, dan de euro van een oudere. Als iemand zijn hele leven pensioen opbouwt bij een pensioenfonds, compenseert hij het nadeel van zijn jongere jaren automatisch met een voordeel als hij ouder wordt. Dat is niet meer mogelijk als het pensioen is overgezet naar de nieuwe regels. In de wet staat dat ze hiervoor op een goede manier en zonder extra kosten moeten worden gecompenseerd. Zij hebben dan geen nadeel van de nieuwe pensioenregels.
Krijgt u pensioen via een pensioenfonds? Dan bepalen de werkgevers en werknemers samen hoe zij gaan voldoen aan de nieuwe regels. Dat doen zij in overleg met het pensioenfonds. Zij kunnen kiezen of ze het pensioen dat al is opgebouwd willen omzetten naar een pensioen volgens de nieuwe regels. Of kiezen dat alleen de nieuwe regels voor toekomstig pensioen gelden.
Als het opgebouwde pensioen overgaat naar een nieuw pensioen, dan geldt dat ook voor uw pensioen. Uw pensioen wordt dan omgerekend naar een bedrag dat past bij de afspraken van uw nieuwe pensioen.
Krijgt u pensioen van een verzekeraar of PPI? Dan verandert er niets voor u.
Werkgevers en werknemers(vertegenwoordigers) maken samen afspraken over de nieuwe pensioenregeling. Voert een pensioenfonds de regeling uit? Dan worden ook verenigingen van oud-werknemers en gepensioneerden om hun mening gevraagd. Dit heet hoorrecht. Wilt u uw mening geven? Dan kunt u lid worden van een vereniging van oud-werknemers of gepensioneerden. Vraag bij uw pensioenfonds hoe dit werkt.
Krijgt u pensioen van een verzekeraar of premiepensioeninstelling? Dan geldt het gewone proces van het aanpassen van de pensioenregeling. Ook dan worden verenigingen van oud-werknemers en gepensioneerden om hun mening gevraagd.
De Nederlandse pensioenen van mensen die in het buitenland wonen, worden hetzelfde behandeld als die van mensen in Nederland. Als het pensioen verandert, verandert uw pensioen dus ook. De pensioenuitvoerder informeert u hierover.
Uw werkgever is niet altijd verplicht om pensioen voor u te regelen. Bouwt u geen pensioen op via uw werkgever? Op geenpensioen.nl vindt u praktische informatie en tips om met uw werkgever in gesprek te gaan.