Hoe gaan we over naar een nieuw pensioen?

Op 1 juli 2023 zijn de nieuwe regels voor pensioen ingegaan. Werkgevers, vakbonden en pensioenuitvoerders hebben tot 1 januari 2028 de tijd om alles goed voor u te regelen. Wat moet er tot 1 januari 2028 allemaal gebeuren? Wie doet precies wat? En wanneer?

Let op: in de Pensioenwet staat nu nog dat de werkgevers, vakbonden en pensioenuitvoerders tot 1 januari 2027 de tijd hebben om aan de nieuwe regels te voldoen. De politiek heeft beloofd om deze datum te veranderen in 1 januari 2028. Daarvoor wordt de wet aangepast.

Hoe we overgaan is niet overal gelijk

Hoe u overgaat naar de nieuwe pensioenregels hangt af van het type pensioenuitvoerder dat u heeft. Een pensioenuitvoerder is een organisatie die het geld beheert voor uw pensioen. Dit kan een pensioenfonds zijn, of een verzekeraar of premiepensioeninstelling (PPI). Zodra u met pensioen bent, krijgt u elke maand pensioen van uw pensioenuitvoerder.

Hoe gaat de overgang bij een pensioenfonds?


Hieronder staat hoe de overgang er stap voor stap uitziet voor pensioenen bij een pensioenfonds. Elke datum is een uiterlijke datum. Dan moet de stap klaar zijn.

Hoe gaat de overgang bij een pensioenfonds
2023 – 2024

Werkgevers en vertegenwoordiging van werknemers overleggen en maken een transitieplan.

Werkgevers en werknemers overleggen samen hoe het nieuwe pensioen eruit moet zien. Dit noemen we de pensioenregeling. Vaak gebeurt dit met een kleine groep mensen die spreken namens alle werknemers of namens het hele bedrijf (ook wel een vertegenwoordiging). De keuzes die ze maken schrijven ze op in een transitieplan. Hierin staat bijvoorbeeld: 

  • de gemaakte keuzes over de nieuwe pensioenregeling.
  • of de oude pensioenen overgaan naar de nieuwe pensioenregeling.
  • wat de gevolgen van de overgang zijn voor de verschillende leeftijdsgroepen in de pensioenregeling.
  • hoe wordt gezorgd dat niemand meer nadeel of voordeel heeft van de nieuwe regels.
  • hoeveel geld er geld apart wordt gehouden voor financiële tegenvallers.
1 januari 2025

Werkgevers en vertegenwoordiging van werknemers sturen het transitieplan vóór 1 januari 2025 op naar het pensioenfonds.

Het pensioenfonds gebruikt het transitieplan om te bepalen hoe de pensioenen moeten worden overgezet naar de nieuwe regels. 

1 juli 2025

Het pensioenfonds moet vóór 1 juli 2025 drie dingen doen om de pensioenen over te kunnen zetten: 

  • aan werkgevers en de vertegenwoordiging van werknemers laten weten of en hoe het transitieplan gaat worden uitgevoerd. 
  • het implementatieplan inleveren bij De Nederlandsche Bank (DNB).
  • het communicatieplan inleveren bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Hoe ze het transitieplan gaan uitvoeren, schrijven ze op in twee plannen: het implementatieplan en het communicatieplan.

  • In het implementatieplan schrijven ze op hoe ze de nieuwe regeling gaan uitvoeren en hoe het oude pensioen goed en netjes zal overgaan naar de nieuwe regels. DNB kijkt of het implementatieplan klopt volgens de wet. Bijvoorbeeld of alle keuzes goed zijn onderbouwd. En of het pensioenfonds goed omgaat met het opgebouwde pensioen en hoe dit wordt overgezet.
  • In het communicatieplan schrijven ze op hoe ze met u hierover gaan communiceren en hoe ze u op de hoogte gaan houden. De AFM kijkt of het communicatieplan klopt volgens de wet. Zo controleren zij bijvoorbeeld of het pensioenfonds tijdens de overgang goed met u communiceert.  
1 januari 2028 Alle pensioenen moeten vóór 1 januari 2028 kloppen met de nieuwe regels.

Hoe gaat de overgang bij een verzekeraar of een premiepensioeninstelling?

Zo ziet de overgang er stap voor stap uit voor pensioenen bij een verzekeraar of premiepensioeninstelling (PPI).  

De verzekeraar of PPI biedt één of meer pensioenregelingen aan. Dit zijn verschillende soorten pensioen waar een werkgever of werknemer uit kan kiezen. Deze voldoen aan de nieuwe regels voor pensioen. 

De werkgever en werknemer(s) maken afspraken over hoe het nieuwe pensioen eruit moet zien. Zij kiezen het soort pensioenregeling dat het best daarbij aansluit. Dit doen ze vaak samen met een financieel adviseur.
 

Hoe gaat de overgang bij een verzekeraar of een premiepensioeninstelling?
2023-2027 

De vertegenwoordiging van werkgevers en werknemers overleggen en maken afspraken over het nieuwe pensioen. 

Werkgevers en werknemers overleggen samen hoe het nieuwe pensioen eruit moet zien. Dit noemen we de pensioenregeling. Vaak gebeurt dit met een kleine groep mensen die spreken namens alle werknemers of namens het hele bedrijf (ook wel een vertegenwoordiging). Als werknemers van nu én nieuwe werknemers allemaal een nieuw pensioen krijgen, dan worden de afspraken vastgelegd in een transitieplan

Hierin staat bijvoorbeeld: 

  • de gemaakte keuzes over het nieuwe pensioen.
  • wat de gevolgen van de overgang zijn voor de verschillende leeftijdsgroepen in het pensioen.
  • hoe wordt gezorgd dat niemand meer nadeel of voordeel heeft van de nieuwe regels ten opzichte van andere deelnemers.
2023- 2027 

De verzekeraar of PPI schrijft een implementatieplan en een communicatieplan.

Hoe de verzekeraar of PPI het transitieplan gaat uitvoeren, leggen ze vast in twee plannen: het implementatieplan en het communicatieplan.

  • In het implementatieplan schrijven ze op hoe ze de nieuwe regeling gaan uitvoeren en hoe het oude pensioen goed en netjes zal overgaan naar de nieuwe regels. DNB kijkt of het implementatieplan klopt volgens de wet. Bijvoorbeeld of alle keuzes goed zijn onderbouwd. En of de verzekeraar of PPI goed omgaat met het opgebouwde pensioen.
  • In het communicatieplan schrijven ze op hoe ze met u hierover gaan communiceren en hoe ze u op de hoogte gaan houden. De AFM kijkt of het communicatieplan klopt volgens de wet. Zo controleren zij bijvoorbeeld of de verzekeraar of PPI tijdens de overgang goed met u communiceert.
1 oktober 2027

De vertegenwoordiging van werkgevers en werknemers stuurt het transitieplan en een ondertekende offerte vóór 1 oktober 2027 op naar de verzekeraar of PPI.

Door het transitieplan en de ondertekende offerte op te sturen, laten zij weten dat de verzekeraar of PPI het nieuwe pensioen moet gaan uitvoeren.

1 januari 2028 Alle pensioenen moeten vóór 1 januari 2028 kloppen met de nieuwe regels.
 

Wanneer hoor ik meer over mijn pensioen?

Uw pensioenuitvoerder of werkgever vertelt u de komende periode meer over uw pensioen. Van hen hoort u of uw pensioen verandert, wat de nieuwe regels precies betekenen voor uw pensioen en wanneer deze regels ingaan. 

Heeft u vragen over uw pensioen? Neem dan contact op met uw werkgever of uw pensioenuitvoerder(s). Op mijnpensioenoverzicht.nl ziet u waar u pensioen heeft staan en vindt u de contactgegevens van uw pensioenuitvoerder(s).